sâmbătă, 28 decembrie 2013

Ce învaţă elevii români din manualul de educaţie sexuală. „Priveşte-te în oglindă. Este un semn pe faţa ta? Scrie pe faţa ta virgin?"




Ce învaţă elevii români din manualul de educaţie sexuală. „Priveşte-te în oglindă. Este un semn pe faţa ta? Scrie pe faţa ta virgin?"

De unde află copiii români despre sex? De la şcoală sau din familie? Ştirile tot mai dese despre scadalurile sexuale din şcoală îi pun pe gânduri deopotrivă pe părinţi şi pe profesori. Care e vârsta potrivită pentru a-i vorbi copilului despre sex şi care e cea mai bună metodă? E o întrebare la care şcoala încearcă să răspundă prin materia opţională: „Educaţie pentru sănătate” în cadrul căreia sunt predate sporadic şi noţiuni despre sexualitate. De cele mai multe ori însă „Educaţia pentru sănătate” se face la ora de dirigenţie sau nu se face.„La noi la liceu n-am făcut deloc educaţie pentru sănătate şi cu atât mai puţin educaţie sexuală, pentru că noi avem profil economic. Nici nu avem oră de dirigenţie”, spun elevele de la Colegiul Naţional  „Virgil Madgearu” din Capitală.În schimb, elevii de la Colegiul „Sf. Sava” învaţă despre educaţia pentru sănătate, dar la ora de dirigenţie. „De câteva ori pe an vin mai multe ONG-uri şi ţin cursuri la câteva dintre clase. Însă, din păcate ofertele lor sunt mai slabe de la an la an. În rest, educaţia pentru sănătate se face la dirigenţie”, a spus George Cazacu, director la Colegiul Naţional „Sf. Sava”.Faptul că sexualitatea este un subiect tabu în şcoala românească este confirmat de datele de la Ministerul Educaţiei care arată că aproximativ 12% din elevii din România urmează opţionalul de „Educaţie pentru sănătate".Despre modul cum se predă educaţie sexuală în şcolile din România nu sunt mulţumiţi nici profesorii, care spun că despre sex  se vorbeşte cu perdea în şcoală. De multe ori dascălii se văd puşi în faţa unei situaţii neplăcute cu elevi care în lipsa informaţiilor ajung subiect al buletinele de ştiri.

Ce se predă la şcoală?

Ce învaţă însă elevii la opţionalul ”Educaţia pentru Sănătate”? Programa şcolară este împărţită pe anii de studii. La clasele V - VI se predă despre sentimentul de iubire faţă de apropiaţi, la clasele VII-VIII se învaţă despre ceasul organismului feminin şi despre comportamentul sexual. Începând cu clasele a IX şi a X-a elevii învaţă despre planificarea familială, iar din clasele XI- şi a XII-a despre diferenţele sexuale la femei şi bărbaţi.Cum se predă despre sex în Europa?Dacă elevii români învaţă sporadic despre sex, nu acelaşi lucru se întâmplă în majoritatea ţărilor europene, unde educaţia sexuală este obligatorie.Una dintre cele mai avansate ţări din punct de vedere al educaţiei sexuale este Finlanda, care a introdus pentru prima dată această disciplină în curriculum în anii '70. Franţa este şi ea în rândul ţărilor care au introdus de timpuriu educaţia sexuală. În 1973 a fost creat Consiliul Superior al Informaţiilor Sexuale. Din 2001, educaţia sexuală a devenit obligatorie, iar elevii urmează trei sesiuni pe an, când învaţă despre biologie, aspecte sociale şi deopotrivă etice legate de sex.Suedia poate fi considerată pionieră în privinţa educaţiei sexuale, deoarece a introdus lecţii opţionale din 1942, iar din anii '60 a introdus lecţii despre educaţie sexuală difuzate la radio. Din 1970 încoace suedezii au creat centre pentru educaţie sexuală în cadrul şcolilor, iar în prezent sunt 240 de astfel de centre.Dupa cum se poate observa, in comparatie cu alte tari europene, nu ne situam pe un loc "fruntas", in ceea ce priveste educatia sexuala. Discutiile legate de predarea educatiei sexuale in scoli, pot continua la nesfarsit, pararile fiind impartite: pro/contra. Insa, inainte ca scoala sa faca acest lucru (introducerea acestor ore in scoli), parintii ar trebui sa faca un prim pas in educarea lor de acasa. Familia constituie pionul principal in acest caz. Sursa: http://www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu