duminică, 29 decembrie 2013

De ce vine cineva la consiliere?


De ce vine cineva la consiliere?



“Consilierea psihologica este o forma de intervenție psihologică care se adresează persoanelor sănatoase aflate într-o situație de impas cu privire la rezolvarea unor situații de criză, sociale, profesionale sau familiale.  Consilierul îl ajuta pe client să controleze o situație de criză și îl asistă în găsirea unei soluții la problema cu care se confruntă.”
De obicei la consiliere vin persoanele care au probleme ce nu le pot expune oricui. Persoana care apelează la consiliere, are nevoie de acea atenție pe care nu oricine i-o poate oferi.

“Consilierul este un psiholog specializat în consiliere care intervine cu mijloace specifice psihologice, în scopul de a optimiza, stimula autocunoașterea si dezvoltarea personală, a preveni anumite probleme emoționale, cognitive și de comportament.”
Consilierul, este acea persoana care te ajută să gasești soluții la problemele pe care le întâmpini; și cand spun că “te ajută”, nu ma refer la faptul ca îșți pune pe tavă totul, și împreună cu acesta se încearcă să se observe care este probleme de fapt, de unde a pornit, punctul în care te aflii, și ce/cum anume poți face să remediezi situatia.


Consilierea poate fi de mai multe tipuri: individuală, de grup(ex:familia) și în grup (ex:grupul alcoolicilor anonimi), de aici reeșind că împreuna cu ajutorul consilierului am putea depași multe probleme, atât interioare, cât și exterioare.

La intrebarea: “dar tu, de ce, în ce condiții, ai veni la consiliere?”, aș răspunde: la consiliere aș merge în momentul în care simt că sunt în impas, când nu știu ce să fac, “pe ce drum să o apuc…”; în momentul în care simt că toți “sunt împotriva mea”, și nu găsesc niciun fel de alinare, din partea nimanui, când simt ca sunt abandonată și nu sunt ascultată, când am nevoie să fie cineva acolo să  mă susțină, și să nu mă critice.

Eu cred că aceasta (consilierea psihologica a persoanelor in dificultate psihologica) este unul dintre cele mai utile instrumente pentru depășirea unor probleme stresante de viață. Dar în același timp, cred și că dacă consilierul este bine pregatit, și chiar depune efort în ceea ce privește consilierea persoanei aflate in impas, rezultatele vor fi unele bune.

Partea proastă a consilierii este cea că ședința este foarte costisitoare, de scurtă durată, și că mulți refuză să ceară ajutorul unui consilier, din “frica” de a nu fi etichetați într-un anumit fel, și de a fi marginalizați; dupa cum bine se știe, termenul de “consilier” nu este încă foarte cunoascut în țara noastră, în sensul că nu toți îi înșeleg rostul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu